Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Roztok přes Křivoklát do Rakovníka a zpět

28. 7. 2015

Náš druhý den v Roztokách zahájíme pěší túrou na nedaleký Křivoklát. Od penzionu přejdeme po mostě přes Berounku a pustíme se po žluté t.z.t., která nás přivede na vyhlídku s přístřeškem, zvanou Paraplíčko. Naskýtá se nám zde pěkný výhled na městečko a Berounku, která zde meandruje.

Po chvilce zdržení jdeme dál, až přijdeme na druhou vyhlídku, s pomníkem věnovaným knížeti Karlu Egonu II. z Fürstenbergu. Je odtud nádherný výhled na Křivoklát, který je pár set metrů před námi. Když se dostatečně pokocháme a vyfotíme, jdeme dál.

Po příchodu k hradu, koupíme vstupenku a vzhůru na prohlídku tohoto královského hradu z dvanáctého století. Po prohlídce interiéru i exteriéru hradu, nafocení se s medvědem i za mřížemi, jdeme na místní vlakové nádraží odkud chceme jet do Rakovníka, kde hodláme navštívit mamky strejdu, který zde bydlí ve strážním domku u Tyršova koupaliště.

Vlak za chvíli přijíždí a zanedlouho už stojíme v Rakovníku na nádraží. Naše první kroky vedou do centra, kde si chceme dát nějaký oběd. Po chvíli hledání a vyptávání se ve zdejší BENU lékárně, nám bylo doporučeno využít hotelové restaurace nedaleko náměstí.

Po chutném obědě si prohlédneme centrum města a využijeme i výhled, který se nabízí z Vysoké brány. Jsou odtud moc pěkné pohledy na město a okolí.

Pak už nám nic nebrání, abychom se vydali k 2,5 km vzdálenému Tyršovu koupališti hledat strážný domek a strejdu. Po příchodu na místo a průzkumu terénu se nám to nakonec podaří a my jdeme k strejdovi na návštěvu. 

Je sice překvapený, ale netají se tím, že nás rád vidí. Nejprve nás pozve dál, a pak usedáme venku a povídáme si. Zanedlouho přijde jeho vnuk a také neskrývá překvapení nad cizí návštěvou. Po kratší návštěvě se rozloučíme a jdeme zpět na nádraží, abychom se mohli vrátit do Roztok.

Na nádraží přijíždíme v sedm hodin večer a kilometr do hotelu jdeme opět po žluté t.z.t.

Večer strávíme odpočinkem a sledováním televize.

Co se týče počasí, byl dnes příjemný slunečný den.